A projekt címe: Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása

Szerződött támogatás összege: 856.571.545 forint

Támogatás mértéke: 59,55 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.30.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00022

A projekt szakmai tartalma

Mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés kezdődött Európai Uniós támogatással a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Széchenyi István Egyetem, és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsalád létrehozása. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagai biztosíthatják az agyi katasztrófa, ill. az infarktus elleni fokozott védelmet.

Az egyes termékek speciális hatásait a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagytisztaságú kivonatainak a szőlőmag olajhoz adagolása biztosítja. Így a termékcsalád egyes tagjai az általános keringésrendszeri védelem mellett bizonyos rákos megbetegedések elleni, allergia illetve kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni védelmet és gyógyhatást biztosíthatnak.

Az együttműködés során a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végzi a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok). A projekt keretében sor kerül a pincészet számára ehhez szükséges technológia, gépek és berendezések beszerzésére is.

A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátja rendelkezésre a projektben. Itt végzik a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

Vissza a pályázatokhoz