Műszaki háttér

A Kisalföldi MG Zrt. kiterjedt tevékenysége miatt nagyon sokféle és nagy értékű gépet, technológiai eszközt, épületet használ. Ehhez mérten kell az üzemeltetési hátteret is biztosítani. Minden nap változatos kihívásokat jelent a gépészmérnök, villanyszerelő, lakatos, kőműves, csőszerelő és még sokféle kompetenciával rendelkező munkatársaink számára. 

A legfontosabb mégis az öntözési rendszer működtetése, mivel a víz gazdálkodásunk alapját jelenti. A rendszer méretére jellemző, hogy 1000 hektárt meghaladó területre évente közel 2 millió m3 vizet juttatunk ki. Nagyszentjánoson közvetlenül a Dunából vesszük ki a vizet, melyet egy 5 km hosszú betoncsatornán keresztül juttatunk el a nyomásfokozó központokba. 


A nagyteljesítményű szivattyúk nyomóvezetékekbe préselik a vizet, amely vezetékek a föld alatt behálózzák szántóföldjeinket. Akár mobiltelefonról is irányítható, víztakarékos körforgó öntözőgépeket használunk, melyek száma a legutóbb 2014-ben bővült. Kapuváron szintén felszíni vízből öntözzük a szarvasmarha telephez legközelebbi termőföldeket. A fejlesztés ezen a területen sem állhat meg, Nagyszentjánoson a földalatti csőrendszer korszerűsítése mellett új öntözőgépeket is tervezünk, Mezőörs határában pedig a kedvező termőhelyi adottságokat öntözéssel fogjuk kiegészíteni.

2600+ tejelő szarvasmarha

25 millió liter tej/év

Ma már három telepen 2600 tejelő szarvasmarha, összesen 25 millió kg tejet állít elő egy évben.

Fenntartható gazdálkodás

A szarvasmarhatartás takarmány szükségletét a szakmailag erős és technológiailag felkészült növénytermesztés szolgálja ki.

Környezeti
tudatosság

Az üzleti tudatosság mellett a környezeti tudatosság és felelősségvállalás jegyében 1560 ha területen bio gazdálkodunk.

Ellenőrzött zöldség termesztés

Minden évben fejlesztjük az erőgép parkot és gondos tervezés alapján a mindenkori termesztési igényekhez igazítjuk.

Szarvasmarha tenyésztés

A megtermelt 25 millió kilogram kiváló minőségű nyers tej
országos szinten is kiemelkedő teljesítmény.