Szarvasmarhatenyésztés

A megtermelt 30 millió kg kiváló minőségű nyers tej országos szinten kiemelkedő teljesítmény, miközben a zárt laktációs termelés is meghaladja a 11 000 kg-ot.  

A tejtermelés három telephelyen folyik. Nagyszentjánoson 1100 tejelő holstein-fríz szarvasmarhát tartunk. Kapuvár-Miklósmajorban 1000 tejelő állattal és szaporulatával dolgozunk. A Rétalap-Baloghtagi telepen 600 holstein-fríz szarvasmarha van. A bőnyi telepünkön tenyészutánpótlás előállítása történik.

A tartástechnológiai rendszert 2008-2012 között mindegyik telepen megújítottuk. A hígtrágyás rendszer kialakítása mellett a régi istállókat felújítottuk, új istállókat építettünk és Kapuváron új fejőházat építettünk. Nagyszentjánoson és Kapuváron biogáz üzemben hasznosítjuk a megtermelt trágyát. 

Pályázatok

A projekt célja automatizált - fejőrobotokkal működő – fejési és tartási rendszer megvalósítása a Kisalföldi Mg. Zrt. Baloghtagi szarvasmarha telepén

A fejlesztés keretében 9 Lely Astronaut A5 automatizált fejőegységet állítunk működésbe egy meglévő istálló átalakításával és egy 300 férőhelyes új istálló építésével. A 9 fejőrobot 540 fejős tehén ellátására lesz képes. A rendszer alapelve a szabad tehénforgalom biztosítása. Az állatok szabadon mozoghatnak az istállóban, maguk dönthetnek arról, hogy mikor esznek, isznak, pihennek, és mikor keresik fel a fejőrobotot. Az automata fejési rendszer pontos, megbízható, a tehenek számára sokkal komfortosabb és természetszerűbb, mint a hagyományos fejőházas rendszer. A fejőrobotok számtalan információt gyűjtenek, amelyek a tenyésztő számára megkönnyítik a szaporodásbiológiai munkát vagy a beteg állatok felderítését.

Új Széchenyi Terv - Pályázatok - Kompozitor


2600+ tejelő szarvasmarha

25 millió liter tej/év

Ma már három telepen 2600 tejelő szarvasmarha, összesen 25 millió kg tejet állít elő egy évben.

Fenntartható gazdálkodás

A szarvasmarhatartás takarmány szükségletét a szakmailag erős és technológiailag felkészült növénytermesztés szolgálja ki.

Környezeti
tudatosság

Az üzleti tudatosság mellett a környezeti tudatosság és felelősségvállalás jegyében 1560 ha területen bio gazdálkodunk.

Ellenőrzött zöldség termesztés

Minden évben fejlesztjük az erőgép parkot és gondos tervezés alapján a mindenkori termesztési igényekhez igazítjuk.

Szarvasmarha tenyésztés

A megtermelt 25 millió kilogram kiváló minőségű nyers tej
országos szinten is kiemelkedő teljesítmény.